понеділок, 19 листопада 2012 р.

Ігри для бізнесменів. Частина 1. CASH FLOW (Грошовий потік)



Всі скаржаться на нестачу грошей,
але ніхто не скаржиться на брак розуму…
Макс Гольцберг

Бізнес-гра під назвою CASH FLOW була розроблена Робертом Кіосакі, автором видання «Багатий тато, бідний тато», в 1996 р. CASH FLOW (Грошовий потік) має в основі своєрідну «філософію досягнення», коли ми отримуємо те, чого насправді прагнемо, а не що декларуємо. Унікальність гри полягає в тому, що вона дає змогу оцінити власні життєві стратегії, ті, які зазвичай не помітні під час роботи і побуту, та не вимагає від учасників спеціальних економічних чи фінансових знань.

Гра створює умови для кращого розуміння основ управління фінансами, обліку та інвестування, практичного засвоєння знань і вмінь контролювати витрати та «бачити» можливості; сприяє виробленню розуміння цінності часу, ставлення до грошей як до засобу досягнення цілей; навчає думати і приймати рішення в умовах обмежених ресурсів, ризикувати і формувати команду, не витрачати більше, ніж можеш собі дозволити, логічніше розподіляти фінансові потоки, ефективніше використовувати ресурси (час, гроші, знання ін.)

Ефективність від гри була настільки вражаючою, що вона миттєво набула популярності, і не тільки в середовищі бізнесу. Відповідно, виникло багато інтерпретацій, як також т. зв. «адаптацій до реалій». Ті з нас, кому доводилося грати виключно в такі «адаптовані» версії, навіть не підозрюють, що один з варіантів назви «Щурячі перегони» має під собою дуже практичне підґрунтя, - в оригінальній версії гравці використовують подвійні фішки: фігурки щуриків і кусники «сиру».

Те, чому оригінальне Cash Flow набагато ефективніше, ми виявили в результаті «порівняльного тестування». Адаптовані версії відтворюють середовище, максимально наближене до того, в якому ми з вами перебуваємо (власне, це є їхнім основним «козирем»). Звичайно, так грати комфортніше, зручніше, бо не потрібно надто перебудовувати свій спосіб думання, в той час як оригінальна версія «опускає» нас в реалії, які суттєво відрізняються від звичних.  Фактично, в адаптованому варіанті ми набуваємо технічних навичок і вчимося краще «виживати» в звичному нам середовищі, в той час як в оригінальному наше бачення світу «тріщить по швах», - і ми змушені швидко «сканувати» незвичне середовище, вираховуючи загрози і можливості, ризикуючи і втрачаючи чи здобуваючи, виробляємо нові «правила гри».

Що ми першочергово потребуємо як люди і власники бізнесу? Коли «раптом» стається чергова криза, зміна законодавства чи валюти тощо, які навички нам будуть більше в пригоді: вміння «відбудовувати» минулу реальність чи швидко і якісно «вираховувати» можливості, які може надати нам нова, хай і така не схожа на «вчора», - ? А якщо минуле не було суперкорисним чи надміру ефективним? Повертати корупцію, неадекватну податкову систему чи створити «нову реальність»? Оригінальне CASH FLOW при відповідному модеруванні допомагає «змінити мислення», розширити межі нашого бачення світу навколо та нас в ньому, «відкриваючи» перед нами можливості, які раніше ми просто не зауважували. Оригінальна версія в наших умовах допомагає відчути, наскільки ми є "гнучкими", сприйнятливими до змін та готовими, при потребі, відкинути існуючі шаблони і "йти невідомим шляхом".

На жаль, існує тільки єдиний російськомовний варіант сертифікованої гри виробництва ТОВ «Попурри» (Москва), українських варіантів оригінальної гри, знову ж таки, на жаль, поки що нема. Одна з причин, яка повпливала на такий стан справ, - випуск (та, відповідно, придбання) ліцензованих ігор Р. Кіосакі справа не з дешевих. Тому, хочеш не хочеш, єдиний шлях придбати оригінальну російськомовну версію – це звернутися до http://cashflow.com.ru/Заграти в гру можна в Cash Flow клубах, які існують тепер в багатьох містах України, знайти їх не складно, питання тільки в тому, яку гру вони використовують та на який результат, відповідно, вам розраховувати.

Додатково (і дуже ефективно та бюджетно виправдано) можна використовувати гру для діагностики персоналу. Що дозволяє з'ясувати така "діагностична гра":
- цілеспрямованість та "зібраність";
- вміння швидко приймати рішення в умовах невизначеності, реагувати на виклики та співпрацювати з іншими, як також (і це найголовніше)
- "здібності" до самонавчання, адаптації (останнє важливо з огляду на те, чи і що варто вкладати в персонал, чи виправдає він додаткові інвестиції в себе).

Немає коментарів:

Дописати коментар