середу, 11 березня 2020 р.

Основи Change Management для бізнесу в Україні


Не думай, що люди проти тебе;
 в більшості випадків вони просто за самих себе.
Джин Фаулер

«Проєкт будівництва у Стриганцях сучасного комплексу з випалювання вапна… наштовхнувся на опір місцевої громади,» – це цитата із статті в КУРСі* про типову для Івано-Франківщини ситуацію. Зазвичай, проблеми виникають, якщо ми дивимося на проект без розуміння взаємозв’язків з оточенням та не маємо практики системного впровадження змін (а тому, як мінімум, недооцінюємо ризиків та не усвідомлюємо, якими своїми діями можемо зашкодити).

Будь-яка новація, навіть якщо вона корисна, - це зміна. А будь-яка зміна, особливо в українському суспільстві, провокує неспокій, страх, що буде/стане гірше і т. п. Громади Західної України мають ще одну цікаву особливість, - чим вони менші, тим болючіше сприймають будь-які події на «своїй» території. І мешканці цих громад реагують як звичайні люди з певним життєвим досвідом і недовірою до будь-яких змін. Апелювання до висновків експертиз, згадки про іноземні інвестиції чи сучасне обладнання, адвокація з боку держструктур в таких випадках, особливо пост-фактум, не допомагають з формуванням довіри, а тільки посилюють протистояння.

Що ж робити бізнесу, який хоче розвивати підприємство на наших теренах? Тут нема нічого надзвичайного, як також не потрібно «винаходити велосипед», - теорія змін Курта Левіна з його «аналізом силового поля» допомагає не тільки діагностувати ймовірні загрози для проекту, але й на практиці змоделювати ситуацію, коли самі мешканці громади будуть хотіти змін! Для цього достатньо:
-        усвідомити, що будь-які зміни в бізнесі, як в житті, потребують уваги на всіх етапах втілення;
-        проаналізувати ситуацію в громадах ймовірного розміщення (фактично – провести «аудит ризиків»);
-        інвестувати в створення сприятливого середовища (ідеально - ДО інвестування безпосередньо в підприємство).

Що робити підприємству в Стриганцях? Кроки ті ж, тільки зусиль і ресурсів потрібно тепер докласти на порядок більше, - долати пряме протистояння непросто і кризово, як також важливо зробити все максимально коректно і витримано.

Немає коментарів:

Дописати коментар